Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Soner Can Tufanoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen'in konuşma yaptığı 75. Karayolları Bölge Müdürleri toplantısına katıldı.
Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Bölge Müdürleri Toplantısı'nın 75'incisi 28 Nisan Pazartesi günü Karayolları Genel Müdürlüğü Halil Rıfat Paşa Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle başladı. Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, Bakan Yardımcıları, milletvekilleri, bürokratlar, sendika yetkilileri, özel sektör temsilcileri ve Karayolcular katıldı.
“Burada Üretilen Fikirler, Ülkemizin Kalkınma Yolculuğuna Örnek Olur"
Cumhuriyet'in ilk yıllarında 47 bin 80 kilometrelik yol ağıyla Ankara-İstanbul arasını 79 saatten 18 saate, Ankara-Samsun arasını ise 96 saatten 20 saate indiren dönüşüm yaşandığını belirten Bakan Uraloğlu, bu mirasın, sadece yolların yapımını değil, ülkenin geleceğini inşa etme sorumluluğunu da devrettiğini söyledi.
Geleceğin ihtiyaçlarını öngören, yüksek standartlarla hizmet sunan bir kurum olarak, bu yolda kararlılıkla ilerlediklerini dile getiren Uraloğlu, Karayolculuk geleneğinin ruhunu yansıtan bölge müdürleri toplantılarının sadece bürokratik mekanizma değil, yürek birliği, dava ve hizmet sevdasını tazeleme buluşması olduğunu söyledi.
Söz konusu toplantılarda yol haritasını çizip, tecrübeleri paylaşıp, ortak akılla stratejik hedefleri şekillendirdiklerini dile getiren Uraloğlu, "Burada kurulan bağlar, üretilen fikirler, ülkemizin kalkınma yolculuğuna örnek olur. Bu nedenle bir araya geldiğimiz bu salon, sadece toplantı mekanı değil, yolu sevenlerle yürüyenlerin, yokuşu anlayanlarla çıkanların, zorluğu ise gönülden bağlı olanların aştığı birlikteliğin ifadesidir." diye konuştu.
Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğünün "Yol medeniyettir" vizyonuyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 86 milyon vatandaşın gelecek yolculuğunun merkezlerinden olduğuna dikkati çekti.
"77 İli Güvenli ve Konforlu Yollarla Birbirine Kavuşturduk"
Başlatılan seferberlikle, 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağını, 4 kat artırarak 29 bin 742 kilometreye ulaştırdıklarını, 77 ili güvenli ve konforlu yollarla birbirine kavuşturduklarını anlatan Uraloğlu, "Bugün bu ağ, toplam yol ağımızın yüzde 43'ünü oluştururken, trafiğin yüzde 83'üne hizmet veriyor. 2002'de 8,5 milyon olan araç sayımız 31 milyonu aşmışken, ortalama seyahat hızımız saatte 40 kilometreden 90 kilometreye yükseldi." ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, taşıt hareketliliği yüzde 195 artarken, kara yolu kazalarındaki can kayıplarının yüzde 77 azaltıldığına işaret ederek, "Her hayat değerlidir" ilkesiyle, sıfır can kaybı hedefine kararlılıkla yürüdüklerini kaydetti.
Bakan Uraloğlu, kamu kaynaklarını özel sektörün dinamizmi ve uluslararası finansmanla buluşturup, risk paylaşımıyla dev projeler hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, mega projelerin Türkiye'yi bölgesel ve küresel ulaşım merkezi yaptığını söyledi.
"Bakanlığımız Sorumluluğundaki Yerler Deprem Felaketini Hasarsız Atlattı"
Bakanlığın sorumluluğundaki kara yolları, havalimanları, tren ve metroların 23 Nisan'daki depremi hasarsız atlattığını bildiren Uraloğlu, "Bu tablo, son 23 yılda Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, deprem gerçeğini merkeze alarak başlattığımız seferberliğin sonucudur. 1999'daki depremin ardından, ülkemizin en önemli metropolü olan İstanbul'da, Marmara ve Ege bölgelerinde, deprem gibi afet durumlarında kullanılacak, dirençli alternatif kara yolu koridorlarına ihtiyaç olduğu da ortaya çıkmıştı." değerlendirmesinde bulundu.
Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerini çok şiddetli bir depremde bile ayakta kalarak hizmet sunabilecek şekilde tasarlayıp inşa ettiklerini belirten Uraloğlu, 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini de sismik ve yapısal güçlendirme çalışmalarıyla güçlendirdiklerini söyledi.
Olası büyük bir depremde İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'ya her türlü ulaşımın Kuzey Marmara Otoyolu'ndan aksamadan yapılabileceğinin altını çizen Uraloğlu, Marmara Denizi'nin altından geçen Avrasya ve Marmaray tünellerinin de deprem yükleri, tsunami etkileri ve sıvılaşma gibi etkenler düşünülerek en son uluslararası standartlara göre inşa edildiğini belirtti ve projelerde tasarım ve inşa işlerini en büyük deprem senaryolarını göz önüne alarak yaptıklarını dile getirdi.
Uraloğlu, Türk müteahhitlik sektörünün, Avrupa'dan Afrika'ya, Türk Cumhuriyetlerinden Arap Yarımadası'na, dünyanın birçok yerindeki projelerle ülkeyi müteahhitlik ve mühendislik ihraç eden güç haline getirdiğini belirterek, "Ulaşım projelerimiz, birbirine entegre sistemlerle yükseliyor. Kara yollarımızı demir yolu, hava yolu ve deniz yoluyla bütünleştirerek intermodal taşımacılığı güçlendiriyoruz." dedi.
Bakan Uraloğlu, kamuda tasarruf ilkesine sadık kalarak, kaynak temini için tüm imkanları seferber ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
“75 Yıldır Ülkemizin Yolunu Açıyoruz"
Törende konuşan Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, 75 yıl boyunca hayata geçirdikleri her bir yol projesi ile ülkemizin ve milletimizin yolunu açtıklarını belirterek, “Şehirlerimizi birbirine, üretim noktalarından pazarlara, limanlara, sınır kapılarına, kültür ve turizm merkezlerine ulaştıran, insanımızı birbirine kavuşturan bir yol ağı ördük. Her bir metrelik yol; emek, azim ve geleceğe duyduğumuz inancın ifadesi oldu. Ülkemizin dört bir yanını saran yollarımız; ekonomiden eğitime, sağlıktan sosyal hayata kadar her alanda yaşamı kolaylaştıran, kalkınmayı hızlandıran temel unsurların başında gelmekte, gelişmişliğin ve hizmet kalitesinin de göstergesi olmaktadır." şeklinde konuştu.
Çalışmalarıyla milletimizin takdirini kazanan Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda 3.796 km'si otoyol 30.808 km'si devlet yolu ve 33.997 km'si il yolu olmak üzere toplam 68.601 km'lik yol ağı bulunduğunu açıklayan Gülşen, yol ağının %46,3'ü bitümlü sıcak karışım, %50'si sathi kaplama ve %3,7'si ise diğer kaplama türlerinden oluştuğunu belirtti.
Önemli Projeler Hayata Geçti
Son bir yıllık süreçte hayata geçirdikleri yatırımlarla ilgili bilgiler veren Genel Müdür Gülşen, Aydın-Denizli Otoyolu'nun tamamının hizmete açıldığını, Yusufeli Merkez Viyadüğü ile relokasyon yollarının son halkasının tamamlandığını aktardı. Çukurova ve Trabzon Havalimanı bağlantı yolları ile kara ve hava ulaşımının entegrasyonunun sağlandığını belirten Gülşen, Tekirdağ'da Kapaklı Köprülü Kavşağı, Barbaros Limanı Bağlantı Yolu ve Hayrabolu Çevre Yolu projeleriyle sanayi ve lojistiğin nabzını hızlandırdıklarını söyledi. Ayrıca, Gürcistan ve Yunanistan bağlantı noktalarındaki Aşık Şenlik Tüneli, Çıldır Aktaş Yolu ve Pazarkule Sınır Kapısı Bağlantı Yolları ile uluslararası ticaretin kolaylaştırıldığını ifade etti. Güzeldere Tüneli'nin açılmasıyla Van-Hakkari güzergâhındaki zorlu 32 virajın aşıldığını ve daha güvenli bir ulaşımın sağlandığını vurgulayan Gülşen, Kahta-Narince-Siverek Yolu ile de Güneydoğu Anadolu'nun İç Anadolu'ya yüksek standartlı yollarla bağlandığını aktardı. İznik, Konya ve Malatya Çevre Yolları ile Elazığ Harput Yolu gibi projelerle şehir içi trafik yükünün azaltıldığını ve tarihi, turistik alanlara erişimin kolaylaştırıldığını belirtti. Antalya bölgesindeki Kızılkaya-Korkuteli-Bozova ve Korkuteli-Elmalı yollarının da bölgeler arası ulaşım kapasitesini artırdığını söyledi.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerin ardından Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Gülşen, toplamda 364 kilometrelik deprem konut yollarının projelendirildiğini ve şu ana kadar 178 kilometrelik kısmın tamamlandığını ifade etti. Gülşen, bu süreçte ulaştırma altyapısının sadece yeniden yapılmadığını, aynı zamanda daha çevreci, sürdürülebilir ve dirençli hale getirildiğini belirtti.
25 Kilometrelik Köprü, 36 Kilometrelik Tünel İnşa Edildi
Gülşen, 2024 yılının başından itibaren 370 kilometre bölünmüş yol ve 315 kilometre tek yolun tamamlanarak trafiğe açıldığını söyledi. Ayrıca, 913 kilometrelik bitümlü sıcak karışım kaplama ve 5 bin 205 kilometrelik sathi kaplama çalışmalarının gerçekleştirildiğini, 25 kilometre uzunluğunda yeni köprü ve 36 kilometrelik tünel inşa edildiğini aktardı. Trafik güvenliğini artırmak amacıyla 34,3 milyon metrekare yatay işaretleme yapıldığını, ayrıca 32 kaza kara noktasının iyileştirildiğini belirten Gülşen, motosiklet kullanıcılarının güvenliği için 196 kilometrelik koruyucu ray sistemi montajının tamamlandığını da sözlerine ekledi.
Makine parkını gençleştirerek sahadaki etkinliğini artırdıklarını söyleyen Gülşen, makine ve ekipman sayısının 14.725 adede ulaştığını, makine parkının yaş ortalamasının son 20 yılda 18,1'den 10'un altına indirildiğini belirtti. Kış mevsimi boyunca 452 merkezde 12.634 makine-ekipman ve 13.283 personel ile etkin bir karla mücadele çalışması yürütüldüğünü ifade etti.
Günümüzde karayolu ulaşımının gelişiminde teknolojik altyapının rolünün büyük önem taşıdığına dikkat çeken Gülşen, “Akıllı Ulaşım Sistemleri merkezleri kurulum çalışmalarında, Genel Müdürlük yerleşkesindeki Ana Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi, Antalya 13. Bölge Müdürlüğü ile Van 11. Bölge Müdürlüğündeki Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezinin görüntüleme, ses ve otomasyon sistemleri tesis edilmiştir. Diğer bölge müdürlüklerimizde planlama ve ihale hazırlıkları devam etmektedir." dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2035 ve 2053 vizyonları doğrultusunda projelerini sürdürdüklerini ifade eden Gülşen, Nakkaş-Başakşehir, Çeşmeli-Kızkalesi, Kınalı-Malkara, Ankara-Kırıkkale-Delice, Antalya-Alanya ve İskenderun-Antakya otoyolu projelerinin yapım çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Gülşen, 2025 yılı sonunda 30 bin 4 kilometre bölünmüş yol, 32 bin 477 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol, 812 kilometre köprü ve viyadük, 844 kilometre tünel uzunluğuna ulaşmayı hedeflediklerini de dile getirdi.